Ismertető

Dr. Martin F. SCHWARTZ amerikai orvos-terapeuta dolgozta ki a Soha többé dadogás módszerét felnőtt (14 éven felüli) dadogók számára. A módszer alapja a Passzív levegőkiengedés technikája.

A szerző a dadogás testi kiváltó okának felfedezését követően kidolgozta gyakorlati terápiáját. A Dr. Schwartz technikájával kezelt dadogók száma 14000-re tehető, a terápiát végigcsinálók mintegy 90%-ának a beszéde tartósan és jelentősen javult. Ma több száz logopédus kezel sikerrel dadogókat a passzív levegőkiengedés technikával.

Magyarországon

soha_tobbe_konyvboritoA Démoszthenész Egyesület szervezésében két napos konferencián mutatta be Dr. Martin F. SCHWARTZ az általa kidolgozott dadogás terápiájának lényegét. A konferencia sikere után Egyesületünk vezetősége úgy döntött, hogy Magyarországon is bevezeti ezt a módszert. A professzor az Egyesület számára átadta könyvhöz és terápiához szükséges jogokat.

Első lépésben az új, szakmailag korrekt fordítás készült el, amit Hojdák Gergely készített le Teleki András, valamint Medgyessy László logopédus segítségével. A könyv és munkafüzet lektorálását Feketéné Gacsó Mária mesterlogopédus végezte.

A gyakorlatban való honosítást Feketéné Gacsó Mária és Kovács Benedek végezte. Első körben kísérleti csoporttal, majd csoportokkal, illetve egyéni órákon. A honosítás folyamán alakult ki a terápia mostani szerkezete, illetve gyakorló anyaga.

A módszer lényege röviden

A legfontosabb elemek egyike a passzív levegőkiengedés technikájának elsajátítása. Ez a lágyabb légzési forma a hangszalag állását pozitívan befolyásolja, így a görcs nem tud létrejönni a beszéd pillanatában.

A Szék-hasonlat

Képzeljünk el egy széket. Ha mindegyik lába ép, akkor biztonságosan ülünk rajta, ha van háttámla, akkor hátra is dőlhetünk. Így van ez a Soha többé dadogás technikájával is:

soha_tobbe_szek_2

Ha sikeresen használod a Passzív levegőkiengedést, az időzített Izomlazítást (mi Pihenésnek hívjuk), a Lassítást, és Rendszeresen gyakorolsz, akkor kialakulhat a beszéd folyamatossága: A szék stabil. Kell támasz is: A terápiához hozzátartozik egy Támogató személy kiválasztása is, akivel otthon is lehet gyakorolni hetente 1-2 alkalommal.

Kiknek jó ez a terápia?

Olyan felnőtt, de minimum 14 éves dadogókat várunk, akik éreznek elég elszántságot és erőt arra, hogy 9-12 hónapon keresztül rendszeresen megjelenjenek a terápiás órákon, és az ott tanultakat lelkiismeretesen gyakorolják.

Akik motiváltak eléggé, hogy megváltoztassák egy rosszul rögzült szokásukat, és megtanuljanak egy jól működő, folyamatos beszédet előhozó technikát.

Akik nem félek segítséget kérni, hiszen a Támogató személy végigköveti, és segíti a fejlődést.

Akik hisznek abban, hogy a változás lehetséges, mert hit nélkül nem garantálható a siker.

Egyedül nem megy!

Sok dadogó, ha egyedül van, és hangosan gyakorol/beszél, akkor nem akad meg, de a folyamatos beszéd azonnal eltűnik, és jelentkeznek a görcsök, ha mások előtt kell megszólalnia. Még is sokan próbálkoznak egyedül, otthon megoldani beszédproblémájukat. Ezzel az a baj, hogy tapasztalataink szerint ez az esetek nagy részében sikertelen, vagy csak időszakosan érhető el siker.

Ennek oka az, hogy az ’’önterápia’’ alatt az emberi agy nem beszédként értelmezi a beszédproduktumot, így a megakadás amúgy sem jelentkezne többnyire. Például az énekelve beszélés technikája is csak addig hoz sikert, amíg az agy azt nem beszédnek minősíti. Utána újra jönnek a görcsök, ismétlések.

Ezért minden dadogásterápiához szakember segítsége szükséges, aki figyeli a fejlődési folyamatot, és korrigálja az esetleges hibákat, irányt mutat az otthoni gyakorláshoz.

Sajnos Magyarországon is elérhető olyan módszer, ami a teljesen önálló fejlődés reményével kecsegtet. Szerintünk azonban ki kell lépni a komfortzónából, és nem otthon, a négy fal között próbálkozni a beszéddel. Az agyunkat nem csaphatjuk be.

Gyakorlás nélkül nem megy!

Sok felnőtt dadogó már 5-10-20 éve akadozva, görcsökkel küzdve beszél. Ilyenkor a dadogás már rögzülhet a mindennapokban.

Ezért van szükség a mindennapi gyakorlásra, hiszen egy rosszul rögzült szokást akarunk kiváltani egy jól működőre, és később rendszeresen használni azt.

Bár sokaknak első hallásra soknak tűnik, ezért van szükség 9-12 hónapra a megfelelő eredmény eléréséhez. Az nem elég, ha ismerjük az alapokat, azt használni is kell tudni később a mindennapokban, előadások tartásánál, otthon és munkahelyen egyaránt.

Siker

Többéves tapasztalat, és sok tanítvány bizonyítja a Soha többé dadogás tanfolyam itthoni változatának sikerességét. Ha a fentebb felsorolt követelményeket teljesíted, neked is folyamatossá válhat a beszéded! (Mi is hasonló sikerrátát mértünk, mint Dr. Martin F. SCHWARTZ)

Azt tapasztaltuk, hogy már az első 3 hónapban jelentősen csökken a beszédfélelem, és a folyamatosan bővülő, és nehezedő feladatok hatására fokozatosan kezd kialakulni az akadás mentes beszéd.

Kapcsolódó tartalmak