Ismertető

Dr. Martin F. SCHWARTZ amerikai orvos-terapeuta dolgozta ki a Soha többé dadogás módszerét felnőtt (14 éven felüli) dadogók számára. A módszer alapja a Passzív levegőkiengedés technikája.

A szerző a dadogás testi kiváltó okának felfedezését követően kidolgozta gyakorlati terápiáját. A Dr. Schwartz technikájával kezelt dadogók száma 14000-re tehető, a terápiát végigcsinálók mintegy 90%-ának a beszéde tartósan és jelentősen javult. Ma több száz logopédus kezel sikerrel dadogókat a passzív levegőkiengedés technikával.

Magyarországon

soha_tobbe_konyvboritoA Démoszthenész Egyesület szervezésében két napos konferencián mutatta be Dr. Martin F. SCHWARTZ az általa kidolgozott dadogás terápiájának lényegét. A konferencia sikere után Egyesületünk vezetősége úgy döntött, hogy Magyarországon is bevezeti ezt a módszert. A professzor az Egyesület számára átadta könyvhöz és munkafüzethez szükséges jogokat.

Első lépésben az új, szakmailag korrekt fordítás készült el, amit Hojdák Gergely készített le Teleki András, valamint Medgyessy László logopédus segítségével. A könyv és munkafüzet lektorálását Feketéné Gacsó Mária mesterlogopédus végezte.

A gyakorlatban való honosítást Feketéné Gacsó Mária és Kovács Benedek végezte. Első körben kísérleti csoporttal, majd csoportokkal, illetve egyéni órákon.

A módszer lényege röviden

A legfontosabb elemek egyike a passzív levegőkiengedés technikájának elsajátítása. Ez a lágyabb légzési forma a hangszalag állását pozitívan befolyásolja, így a görcs nem tud létrejönni a beszéd pillanatában.