Ember és vadállat

Alan Rabinowitz (1953–2018) a világ egyik leghíresebb természetvédője volt – nem mellesleg pedig dadogó személy.
Rabinowitz New Yorkban született és nőtt fel. Súlyos dadogása miatt az iskolatársaival és a tanáraival is alig kommunikált – annál inkább az állatokkal. Így kezdődött érdeklődése a természetvédelem, a fejmegőrzés iránt. Intenzív logopédiai kezelések hatására a beszéde javulni kezdett, így le tudott diplomázni biológia-kémia szakon, sőt később doktori fokozatot is szerzett ökológiából.
Rabinowitz elsősorban nagyvadak, azon belül nagymacskák fajmegőrzésére szakosodott. A nevéhez fűződik Mianmar (a korábbi Burma) 5 nagy természetvédelmi körzetének kialakítása, ezek közül a Hukaung-völgyi a világ legnagyobb tigrisrezervátuma egyben. Ő alapította a világ legnagyobb jaguár-menedékhelyét is Belizén, valamint terepmunkája tette lehetővé Tajvan legnagyobb nemzeti parkjának, valamint Thaiföld UNESCO által is elismert (a Föld bioszférájának megőrzéséhez nélkülözhetetlen) nagyrezervátumának a kialakítását. Dél-Amerikában, Mexikótól Argentínáig úgynevezett jaguár-folyosót létesített, gondoskodva a faj fennmaradásához szükséges biológiai és genetikai információkat hordozó egyedek védelméről, illetve visszatelepítéséről.
️Rabinowitz kiterjedt munkásságáról számos interjú és dokumentumfilm tanúskodik, ő volt az Amerikai Dadogókért Alapítvány (Stuttering Foundation of America) szóvivője is. 2018. augusztus 5-én hunyt el évtizedekig türelemmel viselt leukémiája következtében.

Az alábbi díjnyertes rövidfilm, a Man and Beast (Ember és vadállat) Rabinowitz dadogással vívott küzdelmének állít emléket. Bár magyar felirat egyelőre nem elérhető, a fenti információk alapján könnyű „dekódolni” ezt a nagyon szemléletes kisfilmet. Jó szórakozást kívánunk!