dadogOK Klub Jocó bácsival

November 9-én, csütörtökön a dadog.OK Klubban családias hangulatú beszélgetésen vettünk részt Jocó bácsival. A népszerű történelemtanárt, bloggert és influenszert elsősorban a dadogás megéléséről kérdeztük. Jocó bácsi ugyanis nemcsak, hogy maga is küzd ezzel a problémával, de – mint elmondta – minden osztályában voltak eddig dadogó tanítványai.
A beszélgetés minden résztvevőt megmozgatott, előre nem látható mélységeket és magasságokat járt be. Szóba kerültek például az iskolarendszerben szerzett traumák a kommunizmustól napjainkig, az SNI-s és BTM-s gyerekek mai helyzete, a gyógypedagógia példa értékű megújulása. Mindez a feszültségoldó humor jegyében, amely a dadogás esetében is az egyik legjobb út – a közel 3 órás beszélgetés alatt csak úgy zengett a kis egyesületi terem a résztvevők nevetésétől.
Jocó bácsiban egy rendkívül közvetlen és szimpatikus embert ismertünk meg, aki maga is bejárta azt az utat, amit az érintetteknek és segítőiknek ajánl: igenis merjünk beszélni, vállaljunk lépcsőzetesen egyre nehezebb kihívásokat, ne engedjük, hogy a beszédnehézségeink határozzák meg az életpályánkat. Ha pedig ez időnként mégsem sikerül, tudjunk nevetni rajta és elengedni, majd egy kis pihenő után próbáljuk újra. A „csakazértis” hozzáállás minden sikeres dadogó életében fontos szerepet játszott, nem kivétel ezalól Jocó bácsi sem. Köszönjük, hogy megtisztelt minket!
Hojdák Gergely