Felkészítés a nyelvlökéses nyelés logopédiai terápia végzésére

Esemény adatai

Időpont: 2017. 05. 06. 10:00 - 2017. 06. 17. 17:00
Költség: 30 000 Ft

Esemény leírása

Az akkreditált tanfolyam 30 órás. A képzésre logopédus tanár és/vagy pedagógus munkakörben alkalmazott logopédus terapeuta (gyógypedagógus) kollégákat várunk.

A továbbképzés ismerteti a nyelvlökéses nyelés kórképének jellemzőit, a legújabb terápiás eljárások eredményeit, tájékoztat a kezelés vállalásához nélkülözhetetlen ismeretekről, a szükséges feltételekről: komplexitás, kompetencia, team munka, konkrét szempontokat ad a nyelvlökéses nyelők vizsgálatának módszeréhez, tartalmához, részletesen ismerteti a kezelés megtervezésének elemeit és a terápia lényeges szervezési kereteit, a terápia tartalmát, szerkezetét, lépéseit.

  • A tanfolyam előadói: Dr. Borbély Péter, Fung Emília, Hevesi Gabriella, Juharos Rita, Nagy Gabriella, Nagy Rita Gréta, Dr. Schmidt Péter, Vadász Dóra
  • A tanfolyam időpontjai: 2017. május 6., május 20., május 27., június 10.,  június 17.
  • Helyszín: 1027 Budapest, Fő utca 49. II. emelet (25-ös kapucsengő)
  • A tanfolyam összege: 30 000 Ft (10 000 Ft előleg szükséges)

Részletes tematika

Május 6.

A nyelvlökéses nyelés sajátosságai, vizsgálata, a kezelés feltételei.

A logopédiai kezelés melletti (orvosi) lehetőségek. Az orvosi (fogorvosi és ortodonciai) szemlélet. A kedvezőtlen myofunkcionális szokások.

A nyelvlökéses nyelés anatómiai háttere.

A nyelvlökéses nyelés vizsgálata. A vizsgálati anyag felépítése.

Május 20.

A nyelvlökéses nyelés terápiája. A terápiás terv részei. A terápiás terv elkészítésének szempontjai. A fogorvosi, ortodonciai lelet, logopédiai vizsgálat eredményének figyelembevétele. A terápiás megállapodás. A kezelés keretei, feltételei, időpontok, elérhetőségek.

A terápiás órák. A terápiás órák jellemzői, szerkezete és tartalma. A terápiás órák gyakorlóanyaga. A gyermekek és felnőttek kezelésének eltérő módszerei.

A Straub terápia. A terápia bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

Május 27.

A Barett és a Kittel terápiák. A terápiák bemutatása. A terápiák során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

A Garliner terápia. A terápia bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

Az artikulációs zavarok terápia. A terápia bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

Június 10.

Az artikulációs zavarok terápia. A terápia bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

Terápiás rendszerek és esetismertetések. A nyelvlökéses nyelés kezelésének hazai és külföldi módszerei. A nyelvlökéses terápiával foglalkozó szakemberek saját terápiás tapasztalatainak bemutatása, esetek ismertetése.

Június 17.

10:00 – Dolgozatvédés, ill. ünnepélyes oklevél átadó.