Felkészítés a nyelvlökéses nyelés logopédiai terápia végzésére (online)

Esemény adatai

Időpont: 2020. 07. 03. 08:30 - 17:30
Kategória: Akkreditált képzések, Nyelvlökéses nyelés

Esemény leírása

A tanfolyam 30 órás. A képzésre logopédus tanár és/vagy pedagógus munkakörben alkalmazott logopédus terapeuta (gyógypedagógus) kollégákat várunk.

A továbbképzés ismerteti a nyelvlökéses nyelés kórképének jellemzőit, a legújabb terápiás eljárások eredményeit, tájékoztat a kezelés vállalásához nélkülözhetetlen ismeretekről, a szükséges feltételekről: komplexitás, kompetencia, team munka, konkrét szempontokat ad a nyelvlökéses nyelők vizsgálatának módszeréhez, tartalmához, részletesen ismerteti a kezelés megtervezésének elemeit és a terápia lényeges szervezési kereteit, a terápia tartalmát, szerkezetét, lépéseit.

A tanfolyam előadói: Dr. Schmidt Péter, Fung Emília, Hevesi Gabriella, Juharos Rita, Vadász Dóra

A tanfolyam időpontjai: 2020. július 3. péntek, július 4. szombat, július 10. péntek, július 17. péntek

Záró alkalom: 2020. ősz

Részletes tematika:

 • A nyelvlökéses nyelés sajátosságai, vizsgálata, a kezelés feltételei. A nyelvlökéses nyelés vizsgálata. A vizsgálati anyag felépítése.
 • A nyelvlökéses nyelés terápiája. A terápiás terv részei. A terápiás terv elkészítésének szempontjai. A fogorvosi, ortodonciai lelet, logopédiai vizsgálat eredményének figyelembevétele. A terápiás megállapodás. A kezelés keretei, feltételei, időpontok, elérhetőségek.
 • A logopédiai kezelés melletti (orvosi) lehetőségek. Az orvosi (fogorvosi és ortodonciai) szemlélet. A kedvezőtlen myofunkcionális szokások.
 • A nyelvlökéses nyelés anatómiai háttere.
 • Az artikulációs zavarok terápia. A terápia bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.
 • A terápiás órák. A terápiás órák jellemzői, szerkezete és tartalma. A terápiás órák gyakorlóanyaga. A gyermekek és felnőttek kezelésének eltérő módszerei.
 • Myofunkcionális szemlélet napjainkban. A jelenleg elismerten alkalmazott terápiák, terapeuták rövid bemutatása – fogszabályozás, testterápiák, logopédiai kapcsolódás, forrásmegjelölés, elérhetőségek. A terápia során alkalmazott módszerek, indikáció-kontraindikáció.
 • Az artikulációs zavarok terápia. A terápia haladó szintjének bemutatása. A terápia során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk – bonyolultan szervezett feladatvégzéssel.
 • Terápiás rendszerek és esetismertetések. A nyelvlökéses nyelés kezelésének hazai és külföldi módszerei.
 • A nyelvlökéses terápiával foglalkozó szakemberek saját terápiás tapasztalatainak bemutatása, esetek ismertetése.
 • A Barett és a Kittel terápiák. A terápiák bemutatása. A terápiák során alkalmazott módszerek és gyakorlati alkalmazásuk.

Záró alkalom: Dolgozatvédés, oklevél átadó.