Dadogás

Amikor a beszélő mondanivalójának kezdetén, vagy annak folytatás közben elakad és láthatóan erőlködve, egy külsőleg is észlelhető görcsöt szeretne leküzdeni, a hallgató általában eléggé zavarba jön. Tájékozatlan a jelenség megértésében és a hozzávaló viszonyulásban is. De a dadogó is rendkívül kínos pillanatokat él meg.

dadogás

Légzési, hangadási, és artikulációs zavar, mely a beszédben megakadásokat és hangismétléseket okoz. Dadogó ember általában nem dadog, ha verset mond, énekel, suttog, bábozik vagy kiabál.

Nincs még egy olyan beszédhiba, amellyel kapcsolatban ennyi előítélettel lennének az emberek.

Tudni kell: A dadogó nem kommunikációképtelen és nem értelmi fogyatékos!

A dadogás egyénenként változó mértékű, és ugyanannál az embernél is változhat, a helyszíntől és időtől függően. Beszédében gyakran vannak „jobb” és „rosszabb” napok. A dadogó emberek ugyanolyan intelligensek és jól képzettek, mint nem dadogó társaik. Sikeres karriert tudnak befutni választott pályájukon. A legkülönfélébb munkakörökben sikeresen teljesítenek, a tanártól az orvosig, a PR szakembertől az üzlet-emberig. Ugyanolyan ambíciókkal rendelkeznek, s joguk van a képességeiknek megfelelő megbecsüléshez. Azok a dadogók, akiknél kevésbé észrevehető az elakadás, hajlamosak állapotukat elrejteni a nyilvánosság elől. Ez a törekvés, az érzés, hogy titkolni kell problémájukat, rendkívül nagy stressz számukra, amely kihat az emberi kapcsolataikra. Legnagyobb segítség számukra a pozitív odafordulás és türelmes meghallgatás.

Legfrissebb cikkeink a dadogásról

Kapcsolódó tartalmak