Dadogás

Amikor a beszélő mondanivalójának kezdetén, vagy annak folytatás közben elakad és láthatóan erőlködve, egy külsőleg is észlelhető görcsöt szeretne leküzdeni, a hallgató általában eléggé zavarba jön. Tájékozatlan a jelenség megértésében és a hozzávaló viszonyulásban is. De a dadogó is rendkívül kínos pillanatokat él meg.

dadogás

Légzési, hangadási, és artikulációs zavar, mely a beszédben megakadásokat és hangismétléseket okoz. Dadogó ember általában nem dadog, ha verset mond, énekel, suttog, bábozik vagy kiabál.

Nincs még egy olyan beszédhiba, amellyel kapcsolatban ennyi előítélettel lennének az emberek.

Tudni kell: A dadogó nem kommunikációképtelen és nem értelmi fogyatékos!

A dadogás egyénenként változó mértékű, és ugyanannál az embernél is változhat, a helyszíntől és időtől függően. Beszédében gyakran vannak „jobb” és „rosszabb” napok. A dadogó emberek ugyanolyan intelligensek és jól képzettek, mint nem dadogó társaik. Sikeres karriert tudnak befutni választott pályájukon. A legkülönfélébb munkakörökben sikeresen teljesítenek, a tanártól az orvosig, a PR szakembertől az üzlet-emberig. Ugyanolyan ambíciókkal rendelkeznek, s joguk van a képességeiknek megfelelő megbecsüléshez. Azok a dadogók, akiknél kevésbé észrevehető az elakadás, hajlamosak állapotukat elrejteni a nyilvánosság elől. Ez a törekvés, az érzés, hogy titkolni kell problémájukat, rendkívül nagy stressz számukra, amely kihat az emberi kapcsolataikra. Legnagyobb segítség számukra a pozitív odafordulás és türelmes meghallgatás.

Legfrissebb cikkeink a dadogásról

Beszédhibák megjelenése a kézírásban

Írta: Kerekes Andrea igazságügyi grafológus szakértő A pöszeség A pöszeség és egyéb beszédhibák grafológiai vizsgálatával elsőként Románné Goldzieher Klára foglalkozott. Az ő megállapításai szerint a pöszebeszédűek írásképe rendezettebb a többi beszédhibásénál, a nyomaték gyengébb az átlagnál. Az írás vékony vonalvezetésű,…
Tovább

További cikkeink a dadogásról >>

Önköltséges terápiák

Sajnos kevesen tudják, de a beszédhibák felnőtt korban is javíthatóak, enyhíthetőek! Vegyen részt beszédvizsgálatunkon és jelentkezzen terápiáinkra!

TOVÁBB

Döcögők

993422_567886953247487_1667385088_nA DÖCÖGÖK csoport egy beszédhibások által létre hozott önsegítő csoport. A Démoszthenész egyesület biztosít számunkra termet a klubösszejöveteleinkre. Ezeken kívül különböző programokat szervezünk. Szívesen látunk rendezvényeinken – ami önköltséges – minden beszédhibást és velük szimpatizálót.

TOVÁBB

Thália Pódium

Magától értetődően tolul előtérbe a kérdés: milyen megfontolásból kíván színtársulatot működtetni egy a nevében is beszédhibásokat és segítőiket tömörítő egyesület? Válaszolhatnánk egyszerűen: mert érdekvédelmi szervezet!

TOVÁBB